Začátky našeho podnikání

Stalo se to kdysi dávno, když jsme ještě žili na Maltě.

„Pojď se podívat ještě tam nahoru“, řekl mi Ivan na jednom maltském vánočním trhu v hotelu Phoenicia. Vystoupali jsme tedy do prvního patra, kde bylo už jen pár stánků. U jednoho voňavého jsme se zastavili a maltský sympaťák mi hned začal vyprávět o svých výrobcích, ručně vyráběných aroma svíčkách ze sójového voskuNajednou mě vzal za ruku a vosk ze svíčky mi namazal na hřbet ruky. Cože? Svíčku? Namazat na kůži?

Dnes už takovéto překvapené reakce zažíváme běžně. Už několik let totiž tyto svíčky a jiné produkty onoho sympaťáka Stephena Cordiny, který je mimochodem vystudovaný aromaterapeut, dovážíme do Česka a na Slovensko. Prodáváme je na našem e-shopu www.stephencordina.cz, dodáváme do několika obchodů a když to jde, účastníme se různých festivalů, konferencí či firemních akcí.

masazni-aroma-svickaMasáž se svíčkou si nejlépe užijete doma ve dvojici.

Začátky ale nebyly jednoduché.

Když jsme si nechali naše prožitky z hotelu Phoenicia uležet v hlavě, Ivana napadlo, že by to byl vlastně zajímavý produkt na dovoz do ČR a případně „zábava“ pro mě, až budu někdy v budoucnu doma s dětmi. To abych z nich úplně nezblbla :-). Našli jsme tedy vizitku a napsali email s naším nápadem, žádostí o schůzku a otázkou, zda nás náhodou už někdo nepředběhl. Byli jsme si totiž jistí, že takový zajímavý výrobek určitě už k nám musí někdo dovážet. Ale naštěstí ne!

Sešli jsme se s výrobcem v jeho manufaktuře, kde v té době pracoval jen s jedním nebo dvěma pomocníky. Dohodli jsme se na exkluzivním dovozu pro Česko a Slovensko a podepsali smlouvu na roční spolupráci. Mimochodem, to byla jediná smlouva, kterou jsme spolu kdy podepsali. Od té doby prostě spolupracujeme bez smlouvy. Za ty roky už se se Stephenem známe tak dobře, že se vnímáme spíš jako kamarádi než obchodní partneři.

Na začátku našeho podnikání jsme v portfoliu výrobků měli pouze sójové svíčky. Neměli jsme představu, jak lidé v Česku budou na tyto novátorské výrobky reagovat. A zjistili jsme také, že lidé na Maltě a lidé v Česku mají různý vkus na vůně. Z počátečních 4 vůní svíček byla podle Stephena jedna vůně na Maltě výrazně oblíbenější než ty ostatní. Této vůně jsme tedy do začátku objednali velké množství. Ale bohužel se ukázalo, že lidem u nás svíčka prostě nevoní! Naopak se tu výborně uchytily vůně, které mají na Maltě menší oblíbenost.

V začátku byl problém také náš život na Maltě. Tvorbu webových stránek nebo letáků jsme mohli zadat kamarádům a nevadilo, že nesedíme vedle nich. Ale marketing, propagace či shánění obchodních partnerů se na dálku nedělá zrovna snadno. A co teprve odesílání zboží z e-shopu :-).

Naše návštěvy doma jsme tak začali plánovat podle termínů festivalů, veletrhů a jiných akcí, na kterých jsme chtěli vystavovat. Auto jsme měli na Maltě, ale na akce jsme potřebovali přepravovat krabice se zbožím. Takže jsme museli zapojit rodinu, stejně jako do odesílání zásilek z e-shopu. Sklad zboží jsme tak měli u mých i Ivanových rodičů.

Stephen-Cordina-Aroma-Therapy-konferenceKonference, veletrhy či festivaly jsou pro nás jedinečná možnost představit „naživo“ naše výrobky.

Takový festival většinou trval dva až tři dny, takže když jsme přiletěli na týden, moc času na rodinu a známé nám už nezbývalo. Pobyt na delší dobu většinou nebyl možný, přece jenom oba jsme měli „normální“ práci na Maltě, s vymezeným počtem dní dovolené. Vzhledem k tomu, že oba pocházíme z různých koutů Česka, dost času zabralo vždy i cestování mezi rodinami.

Po takové týdenní „dovolené“ v Česku jsme byli většinou tak zničení, že jsme se hoodně těšili na relaxaci zpátky u maltského moře.

Takže je asi pochopitelné, že více jsme podnikání „rozjeli“ až po našem trvalém návratu z Malty do Česka. Začali jsme objíždět více festivalů, veletrhů, lidé nás začali zvát na svoje akce, měli jsme čas na objíždění a vybírání obchodních partnerů.

Stephen-Cordina-Aroma-Therapy-kolekceNaše výrobky dokáží vytvořit v bytě příjemnou atmosféru a vůně mají navíc aromaterapeutické účinky.

Od začátku podnikání náš obchodní partner Stephen přišel s řadou dalších zajímavých výrobků a na Maltě se stal tak trochu celebritou. Získal několik cen, zapojil se do charitativních projektů, s maltskou prezidentkou spolupracoval na tvorbě nové vůně, setkal se s princem Charlesem při jeho návštěvě na Maltě, dělal rozhovory pro nejrůznější časopisy i televizi. Krátce před Vánoci 2020 otevřel svůj vlastní obchod a ateliér vůní ve Vallettě a stále vymýšlí nové a nové výrobky, které jsou pohlazením pro duši.

My jsme také do našeho sortimentu postupně přidávali i další zajímavé výrobky, a tak dnes kromě sójových svíček na našem e-shopu najdete i bytové difuzéry s tyčinkami, bytové parfémy, kosmetiku a portfolio stále rozšiřujeme.

Kdykoliv jsme na Maltě, tak se snažíme se Stephenem potkat v jeho manufaktuře, probrat a otestovat novinky, seznámit se s novými kolegy. Jeho tým se samozřejmě za ty roky rozrostl.

Stephen-Cordina-Aroma-Therapy
Ivan se Stephenem Cordinou (vpravo) při jedné naší návštěvě Malty ve Stephenově manufaktuře.

 

A i když Stephen studoval aromaterapii ve Švýcarsku a ve Velké Británii a má tak v těchto zemích prospěšné kontakty, Česko a Slovensko k našemu potěšení zůstává pro Stephena a jeho značku nejsilnější exportní oblast.

Pokud byste chtěli některé výrobky na vlastní kůži vyzkoušet, budeme rádi, když nás navštívíte na našem e-shopu www.stephencordina.cz. Můžete se zaregistrovat pro newsletter nebo si nás přidat na facebooku, a až to situace dovolí, setkáme se s vámi rádi i naživo na některé z akcí, kterých se budeme účastnit.

A jestli vás zaujala informace, že jsme žili na Maltě, můžete se začíst do mého blogu www.petrastudnickova.cz, který je plný našich vzpomínek, rad a tipů ze života na Maltě.