Milí zákazníci, do 12.5. jsme na dovolené, přijaté objednávky tak budeme vyřizovat až po našem návratu. Děkujeme za pochopení!

Srovnání parafínových a sójových svíček, aneb jak vybrat kvalitní svíčku

Svíčky dokáží doma vytvořit kouzelnou atmosféru. Určitě nejvíce si je užíváme v zimě, protože jejich žlutý mihotající se plamínek zvládne navodit pohodu i podvědomě zahřát. Ale ani během ostatních ročních období se neztratí. Večerní romantické posezení při svíčkách je oblíbené v kteroukoliv roční dobu.

I proto je dobré vědět, co přesně nám doma v obýváku hoří a jaký to na nás může mít dopad.

O kvalitě svíčky a její zdravotní nezávadnosti rozhodují použité materiály a jejich jednotlivé složky. Volme tedy ideálně takovou svíčku, která je nezávadná pro naše zdraví i životní prostředí.

Hlavní složku svíčky tvoří samotný vosk.

Opravdu víte, co je parafín?

Nejčastějším voskem, který se stále ještě používá pro výrobu svíček především kvůli své nízké ceně, je parafín. Ten se vyrábí z ropy, je vedlejším produktem rafinování a při jeho spalování se do vzduchu uvolňují toxiny i karcinogeny.

Asi byste si rozmysleli, jestli si doma zapálíte svíčku z parafínu, kdybyste věděli, že se z ní hořením uvolňuje benzen, toluen, aceton a další toxické a karcinogenní látky. Pro dosažení co nejnižší ceny se v parafínových svíčkách také často používají uměle vytvořené vůně. Tyto opět obvykle pochází z ropy.

Mnoho lidí si stěžuje, že když si doma zapálí vonné svíčky, bolí je z nich hlava. Bolest hlavy opravdu může pocházet z uměle vytvořené vůně. Zároveň se může jednat o bolest hlavy způsobenou právě spalováním parafínového vosku a uvolňováním škodlivých chemikálií. Tento koktejl mnohdy dokáže spustit i alergickou reakci, pálení očí, pálení v nose a další nežádoucí projevy.

Mimo to vznikají při spalování parafínu černé saze, které mohou vytvořit skvrny na textilu v domácnosti. 

Ylang-ylang-masazni-svicky-pohoda
Mihotající se plamínek svíčky vytváří doma kouzelnou atmosféru.

Přírodní vosky

Je tedy jasné, že rozhodně lepší volbou jsou přírodní vosky. Nejznámější je asi včelí vosk. Množství včelího vosku bylo ale vždy limitováno a jeho cena poměrně vysoká. K dalším přírodním voskům patří například kokosový, který je vedlejším produktem při výrobě kokosového oleje, jojobový, palmový, olivový, mandlový a další.

Svíčky ze sójového vosku

Sójový vosk je 100% přírodní, lehce obnovitelná surovina, jejímž spalováním se do ovzduší neuvolňují žádné toxiny a jiné škodlivé látky. Vyrábí se rozdrcením sójových bobů a následnou extrakcí oleje. Zbytek bobů se pak použije jako krmivo pro zvířata, takže se jedná o ekologicky šetrnou variantu.

Oproti parafínovému vosku potřebuje sójový vosk nižší teplotu k tání, takže se dříve roztaví a vůně se rychleji uvolní do prostoru. S tím souvisí i fakt, že esenciální oleje se při vysokých teplotách vypařují a vůně tak rychle vyprchá. Proto se u parafínových svíček může zdát, že vůně dlouho nevydrží.

Zároveň díky svému složení a větší hustotě vydrží sójový vosk hořet až o 50 % déle než parafín. Výhodou sójového vosku je i jeho rozpustnost ve vodě, proto se dá snadno odstranit například z látky.

Sójový vosk je v přírodě lehce rozložitelný. Kdyby vám snad nějaký ze svíčky zbyl, nemusíte se obávat jeho vyhození, protože se snadno rozloží. Sójové svíčky tak můžete používat bez výčitek svědomí vůči životnímu prostředí.

Proto jsou svíčky vyrobené ze sójového vosku mnohem lepší volbou, pokud se staráme o životní prostředí, a zároveň představují zdravější alternativu i pro nás a náš domov. Svíčka ze sójového vosku je zdravá a ekologická alternativa, která při hoření nepředstavuje riziko, má delší dobu hoření a déle udržuje přirozenou vůni.

Pro naše svíčky značky Stephen Cordina AROMA&THERAPY používáme sójový vosk a přírodní esenciální oleje. Tyto svíčky jsou jedinečné v tom, že je můžete použít také jako zklidňující a hydratační balzám na ruce a tělo nebo třeba na smyslnou masáž. Jednoduše ponořte prst do rozehřátého vosku nebo nalejte vosk přímo na kůži. Naše produkty nejsou testovány na zvířatech a jsou veganské.

Přírodní esenciální oleje obsažené v našich masážních svíčkách jsou bohatým zdrojem vonných silic, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Esenciální oleje se už tisíce let používají jak ke kosmetickým účelům, tak pro své aromaterapeutické vlastnosti. Ale o tom někdy příště.

Stephen-Cordina-AROMA&THERAPY-masaz-se-svickou
Sójové svíčky značky Stephen Cordina AROMA&THERAPY můžete použít i na smyslnou masáž.

Pojďme tedy shrnout, jaké jsou hlavní přednosti sójových svíček oproti parafínovým svíčkám:

  • sójový vosk je rostlinný produkt, parafínový vosk je odpadní produkt při výrobě ropy 
  • sójové svíčky produkují mnohem méně sazí než svíčky parafínové, jsou tedy vhodnější pro alergiky či astmatiky
  • při hoření sójových svíček nevznikají škodlivé látky, při hoření parafínových svíček se uvolňují toxiny a karcinogeny
  • sójový vosk hoří pomaleji a svíčky tak vydrží až o 50 % déle než parafínové
  • sójový vosk snadno odstraníte (např. z textilu nebo nábytku) horkou mýdlovou vodou
  • oproti parafínovým svíčkám uvolňují vonné svíčky ze sójového vosku více vůně, která vydrží déle