Milí zákazníci, do 12.5. jsme na dovolené, přijaté objednávky tak budeme vyřizovat až po našem návratu. Děkujeme za pochopení!

Jak zpomalit v předvánočním shonu? Pomůžou tyto 3 drobnosti

Začíná nejkouzelnější část roku – Vánoce. Tedy to aspoň tvrdí reklamní slogany. S ubývajícím světlem a narůstajícími povinnostmi před závěrem roku bývá realita trochu odlišná. Pověstná kouzelná vánoční atmosféra se v předvánočním shonu často smrskne jen do pár dnů. Někdy ani to ne. Jak zpomalit, když vše ve vás křičí, že právě teď nemůžete? A jak si Vánoce skutečně užít, ne je jen přežít? Připravili jsme pro vás 3 tipy, které vám zajistí konečně klidné a pohodové vánoční svátky. Takové, jaké si po náročném roce 2023 jistě zasloužíte.

  1. Čas na nové tradice

Celý prosinec je přímo nabitý vánočními tradicemi a zvyky. Ty by vám měly dopomoci navodit doma radostnou atmosféru, strávit kvalitně čas s blízkými a sdílet společně příjemné zážitky. Co by ovšem nemělo být výsledkem vánočních tradic, jsou stres, hádky a společné vyčerpání. Pokud patříte k těm, pro které jsou vánoční zvyky jen další otravný a nekonečný seznam úkolů, je načase otevřít dveře moderní době.

A co to konkrétně znamená? To je jenom na vás. Zamyslete se nad vánočními tradicemi, které dodržujete, a snažte se zjistit, co pro vás a vaši rodinu skutečně znamenají. Jsou pro vás důležité? Dělají vám a vaší rodině radost? A pokud ne, jak byste je mohli upravit, aby vám radost skutečně přinášely? Nedržte se z posledních sil zvyků, které vám nedávají smysl a jen vás vyčerpávají, a raději si vytvořte nové, autentické a příjemné. Ať už to znamená kreativní alternativu vánočního stromečku, elektronické vánoční přání, netradiční vánoční večeři či cukroví nebo minimalistickou vánoční výzdobu. Vědomě si vybírejte ty aktivity, které vám přinášejí radost, a nechte stranou ty, které přidávají jen na stresu.

 ceske-vanocni-cukrovi
Nazdobené cukroví jistě vypadá krásně, ale jestli vás jeho pečení nebaví, nebojte se objednat si hotové.
  1. Poznejte kouzlo reality

Sociální sítě jsou zvláště v prosinci místem, kde můžete načerpat mnoho skvělé vánoční inspirace. Krásné vánoční fotografie však ve vás mohou zanechat pachuť všudypřítomné dokonalosti, které se ani za mák nepřibližujete. A to je frustrující. Začíná tak zbytečný hon za perfektní výzdobou, dokonale uklizenou domácností a nekonečným seznamem receptů na vánoční cukroví.

Nebudeme vám radit, abyste zahodili telefon a vypojili internet. Ač je to jistě efektivní rada, pro řadu lidí je stejně nemožná jako dosáhnout dokonalosti z fotografií. A nakonec by to byla i škoda. Vždyť internet nabízí tolik zajímavých návodů a nápadů. Jak se tedy vymanit z negativního vlivu sociálních sítí v předvánočním období? Připomínejte si, že to, na co se díváte, jsou jen reklamní snímky. Iluze, která ve skutečnosti neexistuje. Sociální sítě jsou v podstatě jen katalogem pečlivě vybraných a upravených fotografií, jejichž cílem je vykládat příběhy. Některé jsou inspirované realitou, některé jsou plně fikcí.

Než se tedy pustíte do soutěžení s ostatními, připomeňte si, že soupeříte jen s pouhou představou, fikcí. Zaměřte se proto raději na kouzlo reality. Dovolte si žít autenticky, ve vaší dokonalé nedokonalosti. Sbírejte inspiraci, užívejte si vánoční atmosféru z krásných fotografií, ale nebojte se říkat ne jakékoliv nové a další aktivitě, která vám narušuje vánoční pohodu.

vanocni-atmosfera
Dokonalá vánoční atmosféra - fikce nebo realita?
  1. Věnujte chvilku večerním rituálům

Udělat si celý den jen pro sebe, hýčkat se a zapomenout na vše kolem zní sice velmi příjemně, ale pro řadu lidí je to v předvánočním shonu nedosažitelný sen. Nenechte se převálcovat zimním splínem a návalem povinností. I pár minut denně, které věnujete jen sami sobě, může udělat zázraky. Zkuste si ve svém nabitém programu vyhradit pár minut pouze pro vás. Dovolte si na chvíli vypnout a soustředit se na váš vnitřní klid.

Vytvořte si pravidelný večerní rituál, který vám pomůže zpomalit, najít harmonii a udržet si rovnováhu. Může jít o krátkou procházku na čerstvém vzduchu, čtení odpočinkové literatury s uklidňující aromaterapií, poslech oblíbené hudby, večerní péče o pleť, nebo jen klidná meditace u příjemně plápolající, voňavé svíčky.

Náš tip: Věděli jste, že existují speciální masážní svíčky, které vám nejen provoní byt, ale také je můžete použít jako zklidňující a hydratační masážní balzám na ruce i tělo? Zažijte něco nečekaně příjemného a ponořte prsty do rozehřátého vosku unikátních sójových masážních svíček.

A nezapomeňte, věnovat chvíli jen sobě není sobecké, ale nezbytné pro to, abyste mohli plně a radostně sdílet svou energii s ostatními.

Stephen-Cordina-AROMA&THERAPY-masaz-se-svickou
Věnujte si chvíli pro sebe a užijte si třeba masáž sójovými svíčkami s přírodními esenciálními oleji.